Programul de prevenire și reducere a cantităților de deșeuri generate din activitatea proprie a fost elaborat în conformitate cu prevederile art. 44 din Ordonanța de urgență nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor.
Gestionarea deșeurilor, cunoscută și ca managementul deșeurilor, se referă la educarea privind colectarea selectivă, transportul, reciclarea, valorificare și depozitarea deșeurilor. Gestionarea deșeurilor are ca scop și economisirea unor resurse naturale prin reutilizarea acestora, dacă este posibil, sau doar a părților recuperabile. Deșeurile gestionate pot fi solide, lichide sau gazoase, precum și cu diverse proprietăți, necesitând metode de tratare specifice.
Scopul elaborării Programului de prevenire și reducere a cantităților de deșeuri urmărește să sprijine în mod proactiv gradul de informare, conștientizare și de educare cu privire la modul de prevenire, reducere a generării deșeurilor, precum și creșterea utilizării resurselor.
Programul de prevenire și reducere a cantităților de deșeuri generate trebuie să ia în calcul toate măsurile de prevenire care pot fi implementate la nivelul amplasamentului, în vederea prevenirii generării și gestionării eficiente și eficace a deșeurilor, astfel încât să se reducă efectele negative ale acestora asupra mediului. Aceste măsuri trebuie să aibă drept scop reducerea cantității de deșeuri prin reutilizarea produselor și prelungirea duratei lor de viață în vederea minimizării impactului negativ produs de deșeurile generate asupra mediului și sănătății populației.
Ierarhia care trebuie aplicată ca ordine de prioritate în modul de gestionare a deșeurilor este:
Prima opțiune este prevenirea producerii de deșeuri prin alegerea, încă din faza de proiectare, a celor mai bune tehnologii. Dacă evitarea producerii de deșeuri nu este întotdeauna posibilă, atunci trebuie minimizată cantitatea de deșeuri generată prin reutilizare, reciclare și valorificare energetică. Astfel, colectarea selectivă a deșeurilor în vederea valorificării acestora contribuie la reducerea cantității de deșeuri ce sunt eliminate prin depozitare.
Etapa de eliminare a deșeurilor trebuie aplicată numai după ce au fost folosite la maximum toate celelalte mijloace, în mod responsabil, astfel încat să nu producă efecte negative asupra mediului.
Cantitățile de deșeuri generate sunt centralizate în evidența gestiunii deșeurilor, care se completează lunar, în conformitate cu HG 856/2002 privind evidența gestiunii deșeurilor și pentru aprobarea listei cuprinzând deșeurile, inclusiv deșeurile periculoase.
Întrega incintă a fost proiectată și executată în scopul asigurării unui mediu de lucru optim.
În cadrul amplasamentului sunt generate atât deșeuri menajere, cât și cele provenite din activitățile specifice activității de producere a preparatelor din carne.
Depozitarea deșeurilor se realizează selectiv, pe platformă betonată și în prescontainere.
Deșeurile periculoase se depozitează cu respectarea standardelor în vigoare privind etichetarea și ambalarea deşeurilor periculoase, în zonă delimitată cu gard de protecție și acces controlat.
Deșeurile produse sunt stocate temporar, până la predarea către firmele specializate cu care s-au încheiat contracte de prestări servicii.
Soluții privind gestionarea deșeurilor generate pe amplasament, în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția mediului înconjurător:
Măsuri de reducere a cantității de deșeuri generate
I. Gestionarea eficientă a deșeurilor de hârtie – carton:
II. Gestionarea eficientă a deșeuri de ambalaje din material plastic:
III. Gestionarea eficientă a deșeuri de echipamente electrice și electronice DEEE
IV. Gestionarea eficientă a deșeurilor municipale amestecate:
V. Gestionarea eficientă a deșeurilor provenite din uleiuri uzate, fitre de ulei uzate:
VI. Gestionarea altor deșeuri provenite din activitatea firmei:
Concluzii
Se cunoaște faptul că deșeurile sunt o sursă importantă de emisii de dioxid de carbon, reciclarea acestora fiind metoda de reducere a emisiilor evacuate în atmosferă.
Prin reciclare se diminuează considerabil depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi care nu doar că poluează masiv mediul, dar creează și o imagine dezolantă a orașelor, influențând în mod negativ sănătatea celor care locuiesc în preajma lor. De asemenea, reciclând, poluanții, eliberați de obicei în apă și aer prin depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi, se diminuează considerabil și se reduc emisiile de gaze cu efect de seră din atmosferă.
Toate categoriile de deșeuri generate de compania noastră se colectează separat și se predau către societăți autorizate, cu care compania a încheiat contracte de prestari servicii în vederea colectării și transportului deșeurilor, în vederea valorificării/ eliminării acestora.
Evidența gestiunii deșeurilor este întocmită pentru fiecare tip de deșeu, este transmisă anual Agenției pentru Protecția Mediului și este păstrată cel puțin trei ani.
Procesele și metodele folosite pentru valorificarea sau eliminarea deșeurilor trebuie să nu pună în pericol sănătatea populației și a mediului și în mod deosebit:
Unul dintre obiectivele conducerii S.C. CAROLI FOODS GROUP S.R.L este îmbunătățirea managementului deșeurilor și a planificării proceselor, astfel încât să se reducă cantitatile de deșeuri generate, să se recicleze pe cât de mult posibil și să se elimine într-o manieră sigură ori de câte ori ele nu pot fi refolosite/ valorificate.
Planul se va actualiza ori de câte ori vor exista elemente noi apărute în activitatea beneficiarului cu privire la gestionarea deșeurilor.
stiri